Tudatos „múltbeliség” Pécsen

A 2019-es „Év háza” pályázat ünnepélyes díjátadóján másodszor két fődíjat is kiosztottak. Családi ház és lakóépületek kategóriában Karlovecz Zoltán építész vehette át az első díjat Pécsre tervezett háromlakásos lakóházáért. A pályázatot a szervezők 2020 elején is kiírják, amelyről bővebb információ hamarosan elérhető a weboldalon.

"A hazai heterogén építészeti közeg, a rendszerszintű építészeti kritika hiánya, valamint a szakma általános gyenge hangja mind a minőségi építészeti díjak jelentőségét és fontosságát növelik. Az Év Háza díj és mozgalom mára túlmutat egy szakmai elismerésen. Az elmúlt évtized alatt a díj az építészek egyre gyengülő véleményerejének egyik hiánypótló és hiteles szervezőerejévé vált. Ezt tartom ma már a legnagyobb jelentőségének és legfontosabb szerepének."– mondta a díjátadón Szoják Balázs, építész, az Év háza díj kurátora.

Tavaly újabb 33 épület került az Év háza pályázat évről-évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása. Az Év háza pályázat főtámogatói már második éve változatlanok: családi ház, lakóépület kategóriában a Xella Magyarország Kft., középület kategóriában pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. volt.

Az 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat családi ház és lakóépületek kategóriában Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Karlovecz Zoltánnak, a Pécsen található Háromlakásos lakóházért, amelynek aljában üzlet került kialakításra.

„A mai hangvételű megfogalmazás, az arányos és ötletes szerkesztés magában hordoz és sugall egy tudatos múltbeliséget is, többlet tartalmat adva ezzel az eredetileg is szép építészeti elképzelésnek.  A ház léptékeihez viszonyított várszerűség, a tagadhatatlan organikus szellemiség, valamint a kupolás lefedés kicsit „törökös” beütésének atmoszférája teszi talán még inkább „pécsivé” ezt, az amúgy sem kevéssé „pécsi” példaértékű alkotást.” – mondta méltató beszédében az idén legjobbnak ítélt lakóépületről Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora.

„A telek elhelyezkedése meglehetősen különleges. Keleti oldalról a Rókus domb határolja, délről pedig egy nagyon szűk kis utcácska, a Rókusalja utca. A Rókus domb felől egy korábban épített épület meghatározóan zárja a domb alján kialakult teret, észak felé ehhez, nyugat felé viszont egy kisvárosias, kis belsőudvaros léptekhez kell kapcsolódni. Az épületben három lakás és egy üzlet került kialakításra. A telek tájolása kelet és dél. A telek mérete, heterogén kapcsolódásai, az építési program többrétűsége miatt a saroktelekre egy olyan épületet terveztünk, ami ezt a többrétegűséget egy egységbe, egy tömbbe fogja. Ezt a tömb jelleget a tégla homlokzati használatával hangsúlyoztuk. Egy olyan „ház-nem ház” -at képzeltünk ide, melyet egy határozott formájú téglafal kerít, szegélyezve a Rókus domb fele a teret, és a dél felőli kis utcácskának is megfelelő térfalat ad. A szomszéd épületekhez hasonlóan itt is kialakítottunk egy udvart. Ez az udvar az utca felé néz, az udvart egy perforált fal választja el az utcától. Ez a perforált fal azt a diffúz kapcsolatot jelenti, melyen keresztül az épület és az udvar kapcsolódik a környezetéhez. E diffúz falnak a zártságát-nyitottságát úgy határoztuk meg, hogy közelről áttörtséget, megfelelő távolságból pedig tömörséget mutasson. Az épületet kicsit több, mint tíz éve lakják, lakóik az épülettel elégedettek. Az épület megérett a megmérettetésre.” – írta pályaművéről Karlovecz Zoltán, építész.


Nyomtatás