Hagyományokat őrző épület, modern acél köntösben

Hagyományokat őrző épület, modern acél köntösben

A 2019-es „Év háza” pályázat ünnepélyes díjátadóján másodszor két fődíjat is kiosztottak. középület kategóriában Járomi Irén és Kiss Gyula építészpáros munkája, a nagykőrösi városi piac csarnoképülete bizonyult a legjobbnak. A pályázatot a szervezők 2020 elején is kiírják, amelyről bővebb információ hamarosan elérhető a weboldalon.

"A hazai heterogén építészeti közeg, a rendszerszintű építészeti kritika hiánya, valamint a szakma általános gyenge hangja mind a minőségi építészeti díjak jelentőségét és fontosságát növelik. Az Év Háza díj és mozgalom mára túlmutat egy szakmai elismerésen. Az elmúlt évtized alatt a díj az építészek egyre gyengülő véleményerejének egyik hiánypótló és hiteles szervezőerejévé vált. Ezt tartom ma már a legnagyobb jelentőségének és legfontosabb szerepének."– mondta a díjátadón Szoják Balázs, építész, az Év háza díj kurátora.

Tavaly újabb 33 épület került az Év háza pályázat évről-évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása. Az Év háza pályázat főtámogatói már második éve változatlanok: családi ház, lakóépület kategóriában a Xella Magyarország Kft., középület kategóriában pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. volt.

A szintén 500 000 forinttal járó díjat Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke adta át Járomi Irénnek és Kiss Gyulának, a nagykőrösi Városi Piac Csarnoképületének megvalósításáért.

„A családi házas környezethez viszonyítva nagy épületet változatos formálású, keresztgerincű tömegekkel teszi oldottá. Ezek a játékos oldalszárnyak a bejáratoknak adnak méltó hangsúlyt. A homlokzat áttört árnyékoló lemez borítása légies megjelenést biztosít az épületnek.

A magas építészi minőséget képviselő épületet a zsűri a középület kategória „Év Háza” díjával jutalmazza.” – mondta méltatásában Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

Kapcsolat

  • Build-Communication Kft.
  • Felelős munkatárs: Szelei Annamária
  • Tel.: ­(06 30) 688 2074
  • E-mail: palyazat@buildmarketing.hu
  • Cím: 2040, Budaörs, Szabadság út 117.

Misszió

Az Év háza pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a neves Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.