A díj történet

Az Év háza a hazai építész szakma­ elis­mert díja, mely a családi házak és a kis lakóépületek szakmai szempontok alapján ér­tékelt ­elismerése. A díjazottak sorában szinte kivétel nélkül megtalálható­k a sz­akma legje­les­ebb képviselői.

Az Év háza díj elődjét, akkor még más néven, 1994-ben a Belügyminisztérium és az akkori Családi Ház magazin hívta életre. Az évről-évre megrendezett pályázat új fórum­ot teremtett a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma számára, hozzájárulva az építészeti minőség következetes érvényesítéséhez.

A Családi Ház 2001-es tulajdonosváltását ­követően az ezzel egy időben megszűnt díjat Szoják Balázs építész a Magyar Építőművészek Szövetségének és más szakmai szervezetek támogatásával keltette újra életre. Közreműköd­ésüknek köszönhetően 2008-tól, ismét megrendezésre kerül a szakmai és civil építészeti szándékot integrálni képes Év Háza építészeti pályázat.

A 2008-ban, hosszú idő után második alkalommal kiírt pályázaton a zsűri elé került 28 pályamű is azt jelzi, hogy nem volt túlzó a kiírók célja, azaz, hogy néhány éven belül ismét a magyar építészeti díjak között a neves elismerések közé tartozzon a pályázat, annak szakmai és eszmei háttere. A Pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

A díj újjáéledése óta az „Év háza” pályázaton kiválaszott legjobbak a Visegrádi Négyek családi házait bemutató nemzetközi vándorkiállítás magyar képviselői lehetnek. A kiállítás minden évben elsőként Magyarországon az Építészet Világnapja alkalmából mutatkozik be, majd elindul külföldi körútjára.

2010. évben az „Év háza” mozgalomhoz csatlakozott a díj társlapítója, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) mellé a Magyar Építész Kamara (MÉK) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), ezzel az Építész Szervezetek Testülete (ÉSZT) legjelentősebb, építészeket tömörítő szövetségei egységesen álltak a díj mögé.

2010-ben az Év háza pályázat legjobbjai a Visegrádi Négyek országain túl Beirutban és Damaszkuszban is bemutatásra került
2012-ben a díjátadás nem csupán a díjazottat és a különdíjasokat ünnepelte, de egyben megemlékezett az elmúlt 5 év pályázatairól, nyerteseiről és kísérletet tett arra, hogy „Az építészet ereje” előadások segítségével az építészeti közvéleményt érdeklő aktuális kérdésekről is tájékoztatást adjon..

A díjátadót Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ frissen kinevezett vezetője, valamint Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke tájékoztatta az hallgatóságot az intézmények működéséről és terveiről.

Az 500 000 forint pénzbeli fődíjon túl az Év Háza pályázat számára tervezett egyedi Zsolnay kerámiát kapott a nyertes építész. 

Év háza 2013
Racionalitás, tisztaság, átláthatóság:
idén a népi építészet formavilága nyert

A magyar építészet sokszínűsége a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon

A Dévényi Tamás építész tervei alapján, Sóskúton megépült H ház nyerte az idei Év Háza díjat, amelyet hagyományosan az Építésze Világnapján az Építészek Háza, Kós Károly termében adtak át. „Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult.” – hangzott el a zsűri méltatásában.

Racionalitás, tisztaság, átláthatóság. Nyugalom, őszinteség, rend. Egyszerűség, szűkszavúság, harmónia. Ilyen és hasonló fogalmak jutnak eszünkbe Dévényi Tamás sóskúti lakóházának tanulmányozása során!  A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek.”

Év háza 2015: “A modern hagyományőrzés példája”

Sáros László György, a MÉSZ volt elnöke: „…az Év háza pályázatot innentől a most megszűnő Pro Architektúra díj kistestvérének tekintem.”

A hagyományosan az Építészet Világnapján, annak nyitóeseményeként az Építészek Házában, adták át az Év háza pályázat 2015 évi díjait. A fődíjat 2015-ben Borbás Péter DLA építész tervei alapján, Szentendrén megépült Ökologikus ház nyerte. Az 500 000 forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át.

Prefa