A díj történet

Az Év háza a hazai építész szakma­ elis­mert díja, amely a családi házak, kis lakóépületek valamint 2018 óta a középületek szakmai szempontok alapján ér­tékelt ­elismerése. A díjazottak sorában szinte kivétel nélkül megtalálható­k a sz­akma legje­les­ebb képviselői.

Az Év háza díj elődjét, akkor még más néven, 1994-ben a Belügyminisztérium és az akkori Családi Ház magazin hívta életre. Az évről-évre megrendezett pályázat új fórum­ot teremtett a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma számára, hozzájárulva az építészeti minőség következetes érvényesítéséhez.

A Családi Ház 2001-es tulajdonosváltását ­követően az ezzel egy időben megszűnt díjat Szoják Balázs építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének és más szakmai szervezetek támogatásával keltette újra életre. Közreműköd­ésüknek köszönhetően 2008-tól, évről évre ismét e független pályázat útján keresi a szakma az év lejobbjait.

Sok minden történt az elmúlt években – ezekből szemezgettünk.

2008.

A hosszú idő után második alkalommal kiírt pályázaton a zsűri elé került 28 pályamű is azt jelzi, hogy nem volt túlzó a kiírók célja, azaz, hogy néhány éven belül ismét a magyar építészeti díjak között a neves elismerések közé tartozzon a pályázat, annak szakmai és eszmei háttere. A Pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

A díj újjáéledése óta az „Év háza” pályázaton kiválasztott legjobbak a Visegrádi Négyek családi házait bemutató nemzetközi vándorkiállítás magyar képviselői lehetnek. A kiállítás minden évben elsőként Magyarországon az Építészet Világnapja alkalmából, a díjátadással egyidőben mutatkozik be, majd elindul külföldi körútjára.

Az „Év háza” mozgalomhoz csatlakozott a díj társlapítója, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) mellé a Magyar Építész Kamara (MÉK) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), ezzel az Építész Szervezetek Testülete (ÉSZT) legjelentősebb, építészeket tömörítő szövetségei egységesen álltak a díj mögé.

2008


2010
-ben az Év háza pályázat legjobbjai a
Visegrádi Négyek országain túl Beirutban és Damaszkuszban is járt. 

2010uj

2012.

A díjátadás nem csupán a díjazottat és a különdíjasokat ünnepelte, de egyben megemlékezett az első 5 év pályázatairól, nyerteseiről és kísérletet tett arra, hogy „Az építészet ereje” előadások segítségével az építészeti közvéleményt érdeklő aktuális kérdésekről is tájékoztatást adjon.

A díjátadót Dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium Területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ frissen kinevezett vezetője, valamint Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke tájékoztatta az hallgatóságot az intézmények működéséről és terveiről.

Ebben az évben kaptak a díjazottak először az Év háza pályázat számára tervezett egyedi Zsolnay kerámiát.

2012


2013.

Ebben az évben a „racionalitás, tisztaság, átláthatóság”, a népi építészet formavilága nyert. A magyar építészet sokszínűségét bemutató anyag a Visegrádi Négyek Családi Házai kiállításon ismét útjára indult.

2013

2015.

“A modern hagyományőrzés példája” volt a mottó 2015-ben.
Sáros László György, a MÉSZ volt elnöke beszédében így fogalmazott  „…az Év háza pályázatot innentől a most megszűnő Pro Architektúra díj kistestvérének tekintem.” A hagyományosan az Építészet Világnapján, annak nyitóeseményeként az Építészek Házában, adták át az Év háza pályázat 2015 évi díjait.

2015

 

2017.

A megújítás gondolatiságának példája" mottójú évben a fődíj mellett öt támogatói különdíj is gazdára talált az Építészek Házában, a Baumit főtámogatásával megrendezett eseményen. 

10 év kincsei egy könyvben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával és rendhagyó helyszínen, gálaesten a díjátadó.

Hagyományosan az Építészet Világnapján rendezték meg az „Év háza” pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először nem csak családi ház és kis lakóépületek kategóriában, de középület kategóriában is kihirdették a legjobbat. A két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált az ezúttal rendhagyó módon a biatorbágyi Tóparkban megrendezett eseményen. A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadott, „A kortárs magyar lakóépület építészet tíz éve - Év háza pályázat 2008-2018” című építészeti könyvet Dévényi Sándor méltatta.

A könyvbemutatóra meghívást kaptak az elmúlt 10 év pályázói, nyertesei és zsűritagjai is.

2017 

2018.

10 év kincsei egy könyvben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával és rendhagyó helyszínen, gálaesten a díjátadó.

Hagyományosan az Építészet Világnapján rendezték meg az „Év háza” pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először nem csak családi ház és kis lakóépületek kategóriában, de középület kategóriában is kihirdették a legjobbat. A két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált az ezúttal rendhagyó módon a biatorbágyi Tóparkban megrendezett eseményen. A szakmai konferencia és díjátadó után az épületegyüttest a beruházó mutatott be az érdeklődőknek.

A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadott, „A kortárs magyar lakóépület építészet tíz éve - Év háza pályázat 2008-2018” című építészeti könyvet Dévényi Sándor méltatta.

A könyvbemutatóra meghívást kaptak az elmúlt 10 év pályázói, nyertesei és zsűritagjai is, így az eseményen több mint 150 szakember vett részt.

Kepmontazs 2018 2

 

2019.

Tudatos múltbéliség Pécsen és egy hagyományokat őrző épület, modern acél köntösben az építészetet ünnepén.

Második alkalommal két kategóriában választotta meg az építész szakma az Év házát és első alkalommal esti gálarendezvényen vehették át a díjazottak a munkájukért járó elismerést.

A két fődíj mellett hat különdíj ezúttal is gazdára talált.


2019


2020.

Ez a rekordok és rendhagyó események éve volt.

Rekord számú, 20 középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. Az Év háza 2020 fődíjait mindkét kategóriában, a Dévényi Sándort az elnöki székben követő Noll Tamás, és Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, az pályázat főtámogatójának képviselőjétől vehették át a legjobbnak ítélt épületek tervezői.

A két éve kiadott reprezentatív, az első 10 évet bemutató album után idén a gálaesten bemutatott kisfilm készült a pályázat történetéről; mind a könyv 2018-ban, mint a film és a hozzá kapcsolódó kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.

Mivel az Év háza pályázat a szakma által az építésznek ítélt díj, az idei év újdonsága volt, hogy a szervezők megkérdezték a közönség véleményét is. Így a hét szakmai zsűri által odaítél elismerés mellett két közönségdíjast is ünneplehetett a járványhelyzet ellenére a gálaesten megjelent közönség.

Aki viszont nem tudott a nyertesekkel ünnepleni, azok az egész estén eseményt élő közvetítéssel online követhették.

2020

Prefa