Egy badacsonyörsi nyaraló és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épülete az Év háza 2023-ban

A szakmai zsűri szerint egy szívmelengető, mértéktartó badacsonyörsi nyaraló és a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának érzékeny és tiszta, kortárs épületalakítása a két legjobb 2023-ban. Idén először társasház különdíj is gazdára talál, amelyet a pályázat főtámogatója, a Leier Hungária Kft. hívott életre és amelyet a budapesti, Nagy Diófa utcai GRAND’OR társasház alkotóinak ítélt a zsűri.

Az építészeti közélet rangos, független elismerésének idei nyerteseit gálaesten mutatták be, szeptember 29-én, a Symbol Budapestben. A helyszínről élőben közvetített eseményt a teremben ülő közel 130 szakember mellett sokan az online térben követték az idén is.

 k Év háza 2023 pályázat nyertesei

A 2008 óta új időszámítását élő szakmai pályázaton családi ház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, ami mellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is dönt. 2023 újdonsága, hogy a főtámogató Leier jóvoltából a pályázók közül a leginkább példamutató társasházért az épületet jegyző építész csapat különdíjat vehetett át. Negyedik alkalom, hogy a szervezők a közönség véleményét is megkérdezték a pályaművekről.

Idén rekordszámú, összesen 71 épületet neveztek építészeik a családi ház, középület és társasház kategóriában: 32 középület és 25 családi ház és 14 társasház került az elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

Az Év háza pályázatot 2023-ban is, immár negyedik éve a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatta be. A családi ház, lakóépület kategória mellé a Prefa Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a középület kategória mellé pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. álltak támogatóként.

 

„A független szakmai pályázatok építő szerepet játszanak a társadalmi párbeszéd kialakításában”

Az Év háza pályázat 2023 évi szakmai díjait mindkét kategóriában Szoják Balázs, a pályázat alapító kurátora és a zsűri elnöke, Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek. A zsűri elnöke köszöntőjében a középület kategória idei rendkívül erős mezőnyét méltatta, egyúttal hangot adott a zsűri azon véleményének, hogy ezúttal is sok kiemelkedő szakmai teljesítmény közül választhatták ki a legjobbakat.

k Szoják Balázs az Év háza díj alapító kurátora

Szoják Balázs, a díj alapító kurátora beszédében kiemelte a független szakmai díjak szakmai közéletben játszott szerepét, valamint a pályázat mind a szakmára, mind a társadalom egészére, valamint a pozitív építő és alkotó gondolkodásra gyakorolt hatását, amelynek különös jelentőséget adnak a körülöttünk zajló események is.

A támogatók képviseletében hozzájuk csatlakozó Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az építőanyag gyártó cégek és az építészek kapcsolatának fontosságáról szólva hangsúlyozta a szakma, a cég fejlesztéseinek a megrendelő felé történő közvetítésében játszott vitathatatlan szerepét. „A társasház különdíj életre hívásával arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy rendkívül fontos az ilyen sok évtizedre sok embernek otthont adó épületek minőségi kivitelezése, és későbbi energiatakarékos működése, amelynek megvalósításában a Leier egyre több innovációjával járul hozzá. Ezek eredményeként kerültek a piacra az évek óta tapasztalt szakemberhiányra is megoldást kínáló és az építkezést gyorsító előregyártott beton építőelemek, olyanok, mint a klímafalak és klímafödémek” – mutatott rá a cég ügyvezetője az építészeti pályázat fontossága és a legfrissebb fejlesztések összefüggéseire.

Badacsonyörsi nyaraló és a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épülete az Év háza, a legjobb társasház pedig a GRAND’OR.

Benczúr László Weichinger Miklós Tóth Zsófia Nyaraló Badacsonyörs Családi Ház Kategória Fődíj Foto Bujnovszky Tamás

Családi ház kategóriában a fődíjat idén iBenczúr László, Weichinger Miklós és Tóth Zsófia egy kőburkolatos, tájba illeszkedő nyaraló tervezéséért kapták, míg a legjobb középületért járó díjat Frikker Zsolt és Bődi Imre a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épületének tervezőinek ítélte oda a neves zsűri.

Szoják Balázs, az Év háza díj alapító kurátora az idei, családi ház kategóriában, a független zsűri által fődíjjal jutalmazott nyaralóról mondott értékelésében így fogalmazott: „Ritka és szívmelengető, amikor az alkotói mértéktartás és fegyelem ilyen értő közegre talál. Amikor a visszahúzódás és szerénység maga az erő és magabiztosság.  Itt nem jó szó – bár igaz – az illeszkedés. Ez annál sokkal több.”

Bődi Imre Frikker Zsolt Semmelweis Egyetem Egészségtudományi kar Budapest Középület Kategória Fődíj Foto Danyi Balázs

A budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épületének értékelését a zsűri képviseletében Répás Ferenc DLA, Ybl-díjjak kitüntetett építész mondta el az eseményen. „A közel 5000 négyzetméteres bővítéssel szerették volna a befejezetlenség érzését eltüntetni, kortárs épületet létrehozni úgy, hogy minden döntésüket a meglévő épületből vezetik le. Az új épület nem csupán rácsatlakozik a meglévő együttesre, hanem sokkal többet tesz ennél: belső áramlásokat indít, lendületet teremt. A mai kibírhatatlanul eklektikus építészeti gondolatvilágban, e feltűnően tiszta, érzékeny és fogékony, erős, és etikus építészeti gondolkodás az, ami miatt a zsűri egyhangúan javasolta a középület kategória győztesének.”

Az idén először a zsűri elé kerülő társasházak közül a legjobbnak a budapesti GRAND’OR társasház bizonyult, így a LAB5 iroda munkatársai, Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Egyed János, Kendi Bogáta, Németh Diána és Páncsics Dávid vehette át a pályázat főtámogatói különdíját. Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a zsűri társelnöke méltatásában kiemelte: „Egy sok évszázados közösség városépítő tevékenységének szerves folytatásában gondolkodni és élményt nyújtani a város és a ház lakóinak, önálló művészi gondolatok anyagba, formába öntése által - ez az Építészet. A tervező elérte ezt a szintet.”

 

Különdíjjal 6 épületet jutalmazott a zsűri

Az Év háza pályázat esetében ki lehet jelenteni, hogy a támogatói különdíjak is egytől egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri döntött – ezúttal is 6 ilyen díj talált gazdára.

A következő épületek tervezői vehettek át különdíjat a 2023. évi Év háza pályázaton:

 • Getto Tamás és Sztranyák Gergely: Új Pécsi Vásárcsarnok - a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja
 • Baló Dániel László - Murum studio: Ház a kőtömbön - Dereszla Bisztró, Bodrogkeresztúr - a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja
 • Equinox - Bakos Bálint, Molnár Máté, Bakos Noémi: Júlia - Családi ház, Diósdliget - Hella Támogatói Különdíj
 • Nyéki Gábor, Vékony Tamás, Trikkal Adrienn: A47 társasház – Budapest, Andrássy út - Meva Támogatói Különdíj
 • Pethő László, Álmos Gergely, Gulácsi Éva, Wehner Viktória: Családi ház, Balatonalmádi - Prefa Támogatói Különdíj
 • Tamás Anna Mária DLA és Kovács-Andor Krisztián DLA (A+ Építész Stúdió): Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Visegrád - Terrán Támogatói Különdíj

k Év háza 2023 pályázat nyertesei

Híd a szakma és a megrendelő között

Az Év háza pályázat építészek által építészeknek odaítélt díj, de a folyamatnak 4 éve része, hogy a szervezők kikérik a nagyközönség véleményét is a pályaművekről. Ennek célja, hogy hasznos információként szolgáljon és hidat teremtsen a szakma és a megrendelők között. A közönségszavazás megrendezését családi ház kategóriában idén is az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont, középület kategóriában pedig az Internorm Ablak Kft. támogatása tette lehetővé.

A cég képviseletében a családi ház kategória közönségdíját átadó Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont Kft. régióvezetője a díjátadón így fogalmazott: „Izgalmas inspirációként szolgál a pályázat támogatásával szerzett tapasztalat számunkra, hiszen ez potenciális ügyfeleink véleménye. Egy család által otthonként választott és megvásárolt ház legtöbbször egy életre szóló elköteleződést jelent, így egyre fontosabb szempont, hogy a konkrét igényeikre legyen szabva, ezért az építészek szerepe elvitathatatlan. Minden évben kíváncsian várjuk a családi ház kategóriában meghirdetett közönségszavazás eredményét, hiszen ez hasznos visszajelzést jelent a szakmánknak is.”

 k Év háza 2023 069 montázs

„Egy gyártó cég minden kétséget kizáróan azért csatlakozik egy ilyen pályázat támogatói közé, mert üzenete van az érintettek, azaz az építészek számára. Ez az üzenet azzal függ össze, hogy egy középületen az ablakok gyakran az átlagosnál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Minőségi nyílászárókkal azonban akár nap mint nap érezhető a komfort és a fenntartási költségek drasztikus csökkenése mellett a hosszú távú, gondtalan üzemeltetés is biztosítható.” – indokolta az együttműködést Monostori Gábor, az Internom Ablak Kft. műszaki vezetője.

A középület kategóriában a közönség a Balogh Csaba (Konkrét Stúdió) és Kádár Mihály (TSPC) vezető tervezők, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter (Konkrét Stúdió) által tervezett zalaegerszegi Mindszentyneum épületét választotta a legjobbnak, míg családi ház kategóriában Tőrös Csaba és Oláh Gábor remeteszőlősi családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek.

Minden évben neves zsűri dönt

A példamutató építészeti teljesítményeket értékelő Év Háza Bíráló Bizottságában a hazai építészet legfontosabb szakmai szervezeteinek képviselői mellett minden évben meghívást kapnak az előző években Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

k Noll Tamás az Év háza pályázat 2023 zsűri elnöke

A zsűri elnöki pozícióját Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke tölti be jelenleg. További társelnökök Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Év háza pályázat elnöki tisztét 4 évig ellátó szakember, valamint Dr. Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj alapító kurátora. A zsűri szakértő tagjai Tóth Balázs, okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára, illetve a 2022-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Félix Zsolt DLA, Fialovszky Tamás, Karlovecz Zoltán, Répás Ferenc DLA.

Kattintson és tekintse meg a nyertesek fotóit!

A sajtó számára további információ a pályázat szervezőjétől, a Build-Communication munkatársától kérhető: Szelei Annamária - Tel: (30) 688 2074, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kapcsolat

 • Build-Communication Kft.
 • Felelős munkatárs: Szelei Annamária
 • Tel.: ­(06 30) 688 2074
 • E-mail: palyazat@buildmarketing.hu
 • Cím: 2040, Budaörs, Szabadság út 117.

Misszió

Az Év háza pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a neves Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.