Garázs és pincefödémek biztonságos hőszigetelése Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal

A pórusbeton, mint építőanyag 1992 óta ismert a falazóelemek piacán. Ahhoz, hogy az Ytong falazóelemek kiváló hőszigetelő tulajdonságait tovább fokozva valódi hőszigetelő anyagot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Az eredmény, alacsony hővezetési tényezőjű (λ=0,042 W/mK), könnyű (115 kg/m3) Ytong Multipor lapok.

Hazánkban a termék 2008 szeptembere óta Ytong Multipor néven kerül forgalomba, de Németországban már 1990 óta rendszeresített és használt hőszigetelő anyag. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagyméretűek (600 x 390 mm), és különböző vastagságúak (60 - 200 mm)

A kapilláris anyagszerkezetből adódóan a lapok páraáteresztő tulajdonsága kiváló. Később az Ytong Multipor brand Multiporra változott, ma már ezen a márkanéven kerül kereskedelmi forgalomba.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok rendkívüli anyagtulajdonságaiból adódóan sokoldalúan alkalmazhatók. Gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. Környezetbarát alternatívát nyújtanak a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekre. Szerkezetük masszív, homogén.

A Multipor ásványi hőszigetelőlapok a német IBU - Institut für Bau und Umwelt (Építésügyi és Környezetvédelmi Intézet) által EPD-XEL-2009212-D számon kiállított környezetvédelmi terméknyilatkozat besorolása alapján biológiailag ártalmatlanok és épületbiológiai szempontból ajánlottak. Továbbá a Multipor elnyerte a Natureplus minőségi védjegyet jövőképes, fenntartható termékként. Magyarországon a Környezetbarát Termék minősítés igazolja a hőszigetelő lapok környezetbarát jellegét. A Kölni székhelyű ECO Institute tanúsítja, hogy Multipor ásványi hőszigetelő lapok teljes mértékben mentesek az egészségre veszélyes illékony szerves vegyületektől (VOC) így biztonsággal használhatók beltéri szigetelésként.

A „Környezetbarát” tanúsítvánnyal rendelkező Multipor ásványi lapok egyedülálló anyagtulajdonságukból adódóan, széleskörű felhasználást tesznek lehetővé lakó, ipari illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hőszigeteléseként.

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások egyaránt meghatározzák. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítéstechnikája és felületképzés szükségessége. A hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése is fontos szempont. A Multipor hőszigetelő lapok kiváló megoldást nyújtanak az alulról hűlő födémszerkezetek kialakításra. A termék tűzvédelmi besorolása A1, azaz „nem éghető”, - illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat - ezáltal a legmagasabb biztonságot nyújtja egy esetleges tűz keletkezése esetén. A Multipor hőszigetelő lapokkal kialakított felületek felületképzés nélkül is ellenállóak, esztétikus megjelenésűek.

Kivitelezési tippek

A pontosan kivitelezett hőszigetelés önmagában, külön felületképzés nélkül is stabil, esztétikus felületű, azonban készülhet csak festett vagy glettelt és festett kivitelben is. A hőszigetelés rögzítése elsősorban a termékhez kifejlesztett speciális, Multipor ragasztóhabarccsal történik. Felhasználás első feltétele, a hőszigetelendő alapfelület megfelelő síkkorrekciója, amennyiben ez szükséges. A felület síkeltérése +-5mm-nél nem lehet több. A ragasztóhabarcsot bekeverés után a hőszigetelő lapok felületére kell felhordani, majd minimum 12 mm fogazatú glettvassal átfésülni úgy, hogy közben az anyagot kissé a hőszigetelő lapba préseljük. A hőszigetelőlap mennyezethez történő nyomás és enyhe oldalirányú elcsúsztatása után az a födémen marad, ideiglenes megtámasztás nem szükséges. Amennyiben 15 cm vagy annál vastagabb hőszigetelés kerül felhasználásra, abban az esetben ragasztóhabarcs megszilárdulása után (24 óra) táblánként 1 db dübeles megerősítést kell alkalmazni. Alap esetben a műanyag, tárcsás fejű, becsavarószeges dübelek használata javasolt, de egyéb előírások, tervezetői, vagy tűzvédelmi előírás esetén speciális, például fém dübelek alkalmazandók. Ilyen előírások lehetnek például menekülési útvonalak fölötti hőszigetelés esetén. A födém hőszigetelést, illetve annak rögzítés technikáját is alaposan át körül kell járni, meg kell tervezni.

A dübeles megerősítés abban az esetben is szükséges, ha a hőszigetelésen simított felületképző réteg készül. Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a Multipor ragasztóhabarcsot a hőszigetelés felületére fel kell hordani, majd ebbe a habarcsrétegbe be kell simítani az üvegszövet hálót. Egy fedő habarcsréteg felhordása, simítása után a felületképzés késznek tekinthető, de igény esetén finomabb, ásványi (mész vagy szilikát) alapú glettekkel tovább simítható, illetve hasonló festékkel festhető.

 

Kapcsolat

  • Build-Communication Kft.
  • Felelős munkatárs: Szelei Annamária
  • Tel.: ­(06 30) 688 2074
  • E-mail: palyazat@buildmarketing.hu
  • Cím: 2040, Budaörs, Szabadság út 117.

Misszió

Az Év háza pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a neves Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.