Év Háza pályázat 2017

 Május 10-ig pályázhatnak a családi házak és kis társasházak tervezői a 2017-es Év Háza díjra, melynek fő támogatója a Baumit, fődíja 500 000 forint, és amely időközben a legjelentősebb hazai független, szakmai pályázattá nőtte ki magát.

Az Év Háza pályázat 7 év szünet után 2008-ban került újra kiírása, a magyar építészeti közélet részeként, annak legjelentősebb szervezetei és szövetségei támogatásával, valamint a legelismertebb építészek, zsűriben való közreműködésével. A díj mára kétség kívül az egyik legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó szakmai elismeréssé vált. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek mind esztétikai, mind környezeti, mind pedig gazdasági szempontból példaértékűek.  Az Év Háza díj az első olyan, fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat, amely külföldi bemutatkozásra is alkalmat ad a Magyar Építőművészek Szövetsége által gondozott Visegrádi Négyek Családi Házai kiállítás kapcsán. Az utazó kiállítás magyar anyagát évek óta a pályázatra beérkező anyagok közül választja ki a neves építészekből álló Bíráló Bizottság.

„A pályázat kiemelt alapelve, hogy a kiválasztás kizárólag szakmai szempontok alapján történjen. Nem túlzás, hogy az Év Háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé, minden évben meghívást kapnak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.” – mondta el Szoják Balázs, építész, a pályázat kurátora, majd hozzátette, – „A pályázat rangját emeli, hogy az elmúlt közel egy évtized alatt a díjazottak között voltak a szakma legjelesebb képviselői.”

Az Év Háza bíráló bizottsága az elmúlt években a fődíj mellett külön elismeréseket adhatott át, így például évek óta egy-egy épület tervezője a Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját nyerhette el.

Az Év Háza pályázat fő támogatója a Baumit.

2015-től a díj egyik támogatója, a Xella Magyarország Kft. jóvoltából talál gazdára a „Környezetbarát ház” különdíj, illetve 2017-ben ismét különdíjat ajánlott fel az Internorm Ablak Kft. A támogatókhoz idén csatlakozott Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. az „Esztétika” különdíjat ajánlotta fel.

Határidők, dátumok

A pályaművek beadása: 2017. május 10., 15h
Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2017. október 2-én, az Építészet Világnapján

 

Zsűri tagjai 2017-ben

Elnök:

  • Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

Társelnökök:

  • Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
  • Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke
  • Szoják Balázs, az „Év háza” díj kurátora

Tagok:

  • Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője
  • Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense

2016-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek:

  • Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze
  • Viszlai József, Miskolc korábbi főépítésze

A legismertebb szakmai díj függetlensége

A mozgalom egyik fő célkitűzése, hogy a szakma fiatalabb generációjának képviselői is eséllyel pályázhassanak, lehetőséget adva nekik a fókuszba kerüléshez. Az elmúlt években több mint két tucat díj, és jelentős összegű pénzdíj került átadásra többségében fiatal alkotóknak, lendületet és nyilvánosságot adva munkájukhoz.

A díj, – kategóriájában – mára kétségkívül az egyik legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó szakmai elismerés. Talán egyik legnagyobb ereje, hogy nem csupán az építész szakmai csatornákon mérhető, hanem a civil szektorra is hatással bíró elismerés. Ezzel, pont az egyre fontosabb, a szakma társadalmi átjárását és hitelességét növelő hatású iránymutatássá vált.

Az Év Háza pályázat elkötelezett főtámogatója a Baumit Kft.

Az elmúlt években a pályázat szakmai partnere volt a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BM Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Művészeti Akadémia. A pályázat színvonalát és rangját a szakmai szervezetek mellett a meghatározó támogatók jelenléte és partnersége is biztosítja. Több éve az Év Háza díj főtámogatója a Baumit, amely név mára összeforrt a díjjal. „A több éves közös munka példaértékű együttműködést eredményezett, melyet ezúton is köszönünk a Baumit kollégáinak és döntéshozóinak.” – jellemezte az együttműködést Szoják Balázs, az Év Háza díj kurátora.

Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője a következőkkel indokolta a cég építészettel kapcsolatos elkötelezettségét: „A Baumit által alapított Év Homlokzata pályázat – nevéből is eredően – az épületek külső megjelenését díjazza öt kategóriában és az építészeket, kivitelezőket egyaránt értékeli. Azért fontos a főtámogatói szerep az Év Háza-díj esetében a Baumit számára, mert ez a pályázat a családi házakat teljes egészében, külső és belső megjelenésében és funkciójában is értékeli, valamint komoly szakmai elismerést nyújt az építészeknek is. Építőanyag gyártóként és az Év Homlokzata pályázat alapítójaként, rálátásunk van a magyar építészetre és az építőiparra. Az elmúlt években mind tervezői, mind kivitelezői oldalon kiváló példákat láthattunk az igényes, jövőbe mutató – és véleményem szerint – nemzetközi szinten is egyedülálló épületekre. Különösen pozitív a Baumit számára, hogy az Év Háza pályázat évek óta azokat az építészeket ismeri el, akik innovatívak és egyediek, akár modern, akár a múltban gyökerező, újraértelmezett házakat terveznek és fogadtatnak el a megrendelőkkel. Ezek az épületek nem a pénzről, nem a magamutogatásról szólnak, hanem igazi otthonok, amelyek bizalommal, bátorsággal épültek. De egy épület megszületéséhez és majdan a benne élők elégedettségéhez nem elég a tervezői zsenialitás, szakemberek és anyagok is kellenek. Minőségi építőanyag gyártóként a Baumit többek között hidegburkolati rendszert, vakolatot, glettet és festéket, valamint homlokzati hőszigetelő rendszert és technológiai hátteret kínál az építészeknek.”

Az Év Háza díj jövőjéről

Az elmúlt években számtalan megjelenésben és számos népszerű bel- és külföldi tárlaton szerepelt az Év Háza pályázat és a Visegrádi Négyek Házait bemutató utazó kiállítás. A pályázat kuratóriuma a tíz év díjazottjairól, valamint alkotóiról, egyben a pályázatról, mint mozgalomról könyv kiadását tervezi.

A pályázat további rangját növelheti, hogy a kuratórium tervezi a díjak körének bővítését is: a tervek szerint 2018-ban a családi házak és kis társasházak mellett más kategóriában is várják majd a példa értékű épületeket tervezők munkáit.